Δράσεις της Λαλίτσας με το Ειδικό Σχολείο Κατερίνης

Άλλη μια χρονιά η κοινότητα της Λαλίτσας συνεργάστηκε με την ομάδα του Ειδικού Σχολείου. Με την εμπειρία και τη βοήθεια των εκπαιδευτικών επιλέχθηκαν οι δράσεις, που θα προσέφεραν στιγμές δημιουργίας και αλληλεπίδρασης στους μαθητές και παράλληλα θα ενίσχυαν την επικοινωνία του σχολείου με την τοπική κοινωνία. Ο τρόπος γνωστός: πρωτότυπες δράσεις, δημιουργικά εργαστήρια, τέχνη και χαμόγελα. Όλα τα παραπάνω με την συμμετοχή των υποστηρικτών της Λαλίτσας και των χορηγών μας που μας βοήθησαν στην κάλυψη εξόδων των δράσεων.

Έναρξη με Χριστουγεννιάτικες κατασκευές στο ειδικό νηπιαγωγείο με επαναχρησιμοποίηση υλικών και σενάριο: πιάνω, φαντάζομαι, κολλάω και συνεργάζομαι.

Στην επόμενη συνάντηση, με τη συνδρομή εθελοντών της Λαλίτσας και της εκπαιδευτικής ομάδας του σχολείου, με κέφι και απλά υλικά, ζυμώσαμε, απλώσαμε και φορμάραμε τη ζύμη, ψήσαμε και δοκιμάσαμε χριστουγεννιάτικα κουλουράκια. Συμμετοχή και γευστικές δοκιμές για όλα τα παιδιά.

Παράλληλα τα μέλη μας ετοίμαζαν τα πλεκτά στολίδια για τους χορηγούς μας. Μικρά αναμνηστικά της προσφοράς τους.

Έπειτα από όλες αυτές τις δράσεις είχε έρθει η ώρα για διασκέδαση και συμμετοχή των παιδιών σε μια παράσταση που συνδυάζει το θέατρο με το τσίρκο. Η επιλογή ήταν εύκολη και δοκιμασμένη: Οι Dromocosmicas βρέθηκαν στο σχολείο και μας συνεπήραν με τα καμώματά τους για άλλη μια φορά. Κάποια παιδιά ανέβηκαν στη σκηνή, συμμετείχαν με διάφορους ρόλους και καταχειροκροτήθηκαν. Η παράσταση τελείωσε με γεμάτες καρδιές και πλατιά χαμόγελα.

Επόμενη δράση η παρουσίαση του βιβλίου: «Απλά και διαφορετικά» από τις εκδόσεις «Πεδίο».

Οι παρουσιάσεις του νέου βιβλίου του Γιώργου Ευγενιάδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μας έδωσαν την ιδέα για πρόσκλησή του στο σχολείο. Μια ανοιχτή εκδήλωση για όλους, όπου ο εκπαιδευτής ενηλίκων  και συγγραφέας βρέθηκε στο σχολείο και παρουσίασε το βιβλίο του. Αρχικά, με την βοήθεια δύο μαθητών του σχολείου, παρουσίασε τη συνταγή που είχαμε επιλέξει και στη συνέχεια με τη συμμετοχή όλων των παιδιών δημιούργησαν ένα μικρό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής:  ζάχαρη, κανέλα, κουρκουμάς και σουσάμι απλώθηκαν σε φύλλα σφολιάτας. Είκοσι λεπτά στον φούρνο και μετά, γονείς και παιδιά τα δοκίμασαν με ενθουσιασμό…

Με την βοήθεια των χορηγών μας, η Λαλίτσα προσέφερε δύο αντίτυπα του βιβλίου στις βιβλιοθήκες του Σχολείου και ένα αντίτυπο στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης.

Η προετοιμασία για την επόμενη  δράση έγινε την Κυριακή 1 Μαρτίου στο Οινοποιείο Κούρτη, στη Ράχη Πιερίας. Γνωριμία με τους καινούριους υποστηρικτές της Λαλίτσας, τοπικά προϊόντα, απέραντη θέα στον Όλυμπο και οινογνωσία. Φτιάξαμε παρέα «Μαρτάκια», τα φορέσαμε σύμφωνα με το έθιμο, ενισχύοντας την επόμενη δράση πού ήταν το εργαστήρι κεραμικής για τα παιδιά μας.

Στη συνέχεια η γνωριμία με το παραδοσιακό επάγγελμα του Κεραμοποιού, ζύμωση με τον πηλό και ευκαιρία για δημιουργικές κατασκευές. Υποστηρικτές της όλης προσπάθειας οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 19ου Δημ. Σχολείου Κατερίνης. Με την επίσκεψή τους στο Ειδικό σχολείο ήρθαν σε επαφή με τους συνομήλικούς τους, χάρισαν «Μαρτάκια» και γεμίσανε την αυλή χαμόγελα και παιχνίδια με το «αλεξίπτωτο» να κλέβει την παράσταση. Οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων γνωρίστηκαν, μοιράστηκαν εμπειρίες και φύτεψαν παρέα μια Ελιά, αφορμή για μελλοντικές επισκέψεις και συνεργασίες.

Ευχαριστούμε όσους και όσες βοήθησαν την κοινότητα της Λαλίτσας να προσφέρει τις παραπάνω εμπειρίες στο Ειδικό Σχολείο Κατερίνης. Την Μαρία, την Ζωή, τον Χρήστο, την Αγγελική και την Εύα που συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση των δράσεων.

Τους χορηγούς μας Στεφανία Μ., Πόλυ Χ., Μαρία Μ., Ζωή Π., Ελένη Α., Γιώτα Μ., Ιωάννα Κ., Αφροδίτη Μ., που κάθε φορά μας εκπλήσσουν με τον τρόπο που προσφέρουν: γενναιόδωρα, εγκάρδια και μάλλον αρχοντικά…