Μερικές φορές είναι δύσκολη η συγγραφή ενός άρθρου για τις δράσεις της Λαλίτσας. Πόσο μάλλον όταν θέλεις να μοιραστείς χαρά, όραμα, καλές πρακτικές και επιπλέον να περιγράψεις όλη την διαδικασία που μας εξασφάλισε μια σημαντική επιδότηση από την Wildlife Acoustics για απόκτηση επιστημονικού εξοπλισμού https://bit.ly/2RwGjia για το πρόγραμμα Επιστήμης των πολιτών σχετικά με τις νυχτερίδες στην Ελλάδα και το αστικό περιβάλλον.
Μια καλή λύση είναι να ξεκινήσουμε με τις ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην καλή εικόνα της Λαλίτσας, αλλά και στην επιτυχή έκβαση της πρότασης. Ευχαριστούμε, λοιπόν, την Μαρία Γ., άοκνη μεταφράστριά μας στις Βρυξέλλες, την artnoisedesigners για τα ιδιαίτερα δημιουργικά, τον Κωνσταντίνο Μ. για τη δωρεάν υποστήριξη της ιστοσελίδας μας, τον Κωνσταντίνο και την frozenambrosia για τις λύσεις σε διαδικαστικά προβλήματα με τις μακρινές Η.Π.Α., τον Μιχάλη Σ. που μας «ανοίγει διαδρομές» διαρκώς στην Ελλάδα, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, τα μέλη της Λαλίτσας που μας ενθαρρύνουν να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο και, τέλος, το μέλος μας Δρα Ιωάννα Σαλβαρίνα.
Η Ιωάννα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος της επιστήμης των πολιτών της Λαλίτσας: Νυχτερίδες στα αστικά περιβάλλοντα της Ελλάδας. Όνειρό της η προσφορά στους πολίτες και τις νυχτερίδες της Ελλάδας και η κοινότητα της Λαλίτσας υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόσκλησή της. Με το πλούσιο βιογραφικό, την ιδέα για την δράση και την άρτια προετοιμασία του φακέλου της αίτησης μας οδήγησε στον διαγωνισμό. Ώθησε την Wildlife Acoustics να «κοιτάξει» σε μια γωνιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να χορηγήσει για πρώτη φορά επιδότηση επιστημονικού εξοπλισμού αξίας 4.500 δολαρίων σε ελληνική ομάδα.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το πρόγραμμα επιστήμης των πολιτών https://bit.ly/2jUO0DV για το διάστημα Αύγουστος – Οκτώβριος 2019. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν πολίτες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, δηλώνουν συμμετοχή στο info@lalitsa.com και είναι διατεθειμένοι να περπατήσουν τρεις διαδρομές των 500 μέτρων έκαστη σε αστικό περιβάλλον, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του προγράμματος. Ανιχνεύουν και καταγράφουν υπερήχους νυχτερίδων με ειδικό μικρόφωνο (που προσαρμόζεται στο κινητό τους τηλέφωνο), το οποίο τους διαθέτει η Λαλίτσα δωρεάν με την προϋπόθεση να μας στέλνουν τις καταγραφές τους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται με εθελοντική εργασία τόσο από τους συμμετέχοντες και την ομάδα της Λαλίτσας, όσο και από την επιστημονική υπεύθυνη, η οποία σχεδίασε και θα φέρει εις πέρας την όλη δράση αφιλοκερδώς.
Η Λαλίτσα ανέλαβε την διοικητική υποστήριξη, το κόστος για τα αναλώσιμα και τις ταχυδρομικές αποστολές των μικροφώνων στους συμμετέχοντες ανά την Ελλάδα. Τα παραπάνω έξοδα καλύπτονται από την εφάπαξ συνδρομή €30 των υποστηρικτών μας https://bit.ly/2jYFq7l καθώς και από τη δωρεά οποιουδήποτε χρηματικού ποσού από πολίτες. Δες πώς μπορείς να συνεισφέρεις κι εσύ στις δράσεις της Λαλίτσας ακόμη και με 1 ευρώ με την χρήση paypal.

Επιπλέον, μπορείς να κατευθύνεις τη δωρεά σου αποκλειστικά σε δράσεις σχετικά με τις Νυχτερίδες στην Ελλάδα και σε περίπτωση που μας ενισχύσεις με ποσό €15 και άνω, θα μπορείς να φοράς περήφανα το ειδικό μπλουζάκι συμμετοχής στο πρόγραμμα επιστήμης των πολιτών: https://bit.ly/2kr1O9B

Οφέλη για πολλούς, λοιπόν, και διάθεση προσφοράς για την κοινωνία, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, με την ομάδα της Λαλίτσας να έχει υλοποιήσει ήδη καταγραφές σε περιοχές όπως Κρήτη, Ρόδο, Ιωάννινα, Αττική και Θεσσαλονίκη. Θα αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη;

Περισσότερα για τις δράσεις μας σχετικά με τις Νυχτερίδες και τον Άνθρωπο https://bit.ly/2kgGBiI, αλλά και για την κοινότητα της Λαλίτσας στο https://www.lalitsa.com/
*Η φωτογραφία του άρθρου είναι ευγενική προσφορά του Φ. Κατσιγιάννη/www.greeknature.com